F.C. Smyrna - Spor Türk

Spor Türk

İyi oyun, iyi haber

Breaking

10 Haziran 2011 Cuma

F.C. Smyrna






football club smyrna

kuruluş tarihi : 1877

1906 olimpiyat oyunlarının gümüş madalyalı futbol takımı.

kadro :

edwin charnaud, zarek kuyumcuyan, edouard giraud, jacques giraud,henri joly, percy de la fontaine, donald whittal, albert whittal, godfrey whittal,herbert whittal, edward whittal .

Wikipedia ve benzer platformlarda artık Futbol'un ilk kez İstanbul'da oynandığı, ilk liglerin İstanbul'da oynandığı gibi bilgilere rastlıyoruz. Tirajını yani amiyane tabir ile ekmeğini İstanbul Futbolu'na endekslemiş Türk Medyası'ndan daha fazlasını beklemek de safdillik olurdu. Onların dezenformasyonuyla bilinçlenen kuşaklar da doğal olarak bu coğrafyada futbolu İstanbul'la başlatıyorlar. Türk Sporu'nun en eski kulübü olan Pera Ermis'i yani şimdiki Beyoğluspor'u (1886) burunlarının dibinde olmasına rağmen yok sayabilen bir zihniyetten de daha fazlasını beklemiyorduk zaten.

Ama futbol, ilk kez Levantenler ve Osmanlı Vatandaşları arasında 19.yüzyıl sonlarında İzmir'de oynanmaya başlamıştır. İlk Futbol Maçı 1877 yılında Bornova'da oynanmış, İlk Pazar Ligleri'de Bornova Sahasında Rum,İtalyan,İngiliz ve Musevi topluluklarının takımları arasında İzmir'de tertip edilmişti. Büyük Yangın Felaketi ve Mübadele yüzünden hem belge hem de sözlü aktarım konusunda sıkıntılar yaşansa da güneşi de balçıkla sıvayamazsınız. 1898 yılı baz alınırsa İzmir'de Bornova, Buca, Amerikan Koleji, Garibaldi, Apollon, Panionios, Maccabi gibi takımlar düzenli müsabakalar yapıyordu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder