Selim Sırrı Tarcan: İlk Türk Futbolcusu - Spor Türk

Spor Türk

İyi oyun, iyi haber

Breaking

1 Temmuz 2011 Cuma

Selim Sırrı Tarcan: İlk Türk Futbolcusu


İzmir'de Bornova Çayırı'nda 1898 yılında 4 maça çıkan bu genç adam, nizami bir takımla maça çıkıp, futbol oynayan ilk Türk Futbolcusu olmuştur. Bu maçlarda Football Club Smyrna formasını giymiştir. Gençlik Marşı diye bilinen çok popüler marşımız da kendisinin bir İsveç marşı olan Tre trallande jäntor'dan düzenleyerek bize yadigar bıraktığı başka bir mirastır.

Selim Sırrı Tarcan Yaşamı boyunca 58 kitap, 2500 makale ve yine pek çoğu spor konusunda 1520 konferans vererek erişilmesi güç bir rekora ulaştı.




Tarcan, Türkiye'de voleybol sporunun altyapısını okullarda kurarak başlatan ilk isimdir; ayrıca Türkiye'de boks sporunun da kurucusudur. Boksu Galatasaray Lisesi Edebiyat öğretmenlerinden Mösyö Goury' den almış (1904), kendisi de ilk Türk boksörlerinden Sabri Mahir gibi boksörler yetişmiştir.

Cumhuriyet'in ilanına kadar çeşitli okullarda beden eğitimi öğretmenliğini sürdüren Selim Sırrı, 1924'te Beden Terbiyesi Başmüfettişi oldu. Bu görevini 1935'e kadar sürdürdü.

1935 yılında Beden Terbiyesi Başmüfettişliğinden emekliye ayrılan Selim Sırrı Tarcan, 1935 seçimlerinden itibaren Ordu milletvekili olarak TBMM’de yer aldı. V., VI., VII. dönemlerde mecliste görev yaptı.
2 Mart 1957 yılında İstanbul'da hayatını kaybetti

2 yorum:

  1. yaa ben bir sürü ölüm tarihi buldum hangisine inanayım ha

    YanıtlaSil
  2. (1874-2 mart 1956) olmalı

    YanıtlaSil