Mehmet Ali Aydınlar - Spor Türk

Spor Türk

İyi oyun, iyi haber

Breaking

22 Haziran 2011 Çarşamba

Mehmet Ali Aydınlar




Türk Futbol Dünyası'nın inanılmaz ve eşyanın tabiatına ters bir şekilde federasyon başkanlığında uzlaştığı kişi. Göksel Gümüşdağ ve BTGM Genel Müdürünün olası adaylıkları bir anda geçiştirildi medya tarafından ve onların yerine ısrarla tek aday olarak, damarlarını kesseniz sarı lacivert akacak, Aziz Yıldırım'ın varisi ilan ettiğİ bir adam çıkarıldı ortaya. Federayon yapıları alt liglerden uzun zamandır çok kopuk olduğundan benim gibi non-league takımlarını tutanları pek ilgilendirmiyor artık başkanın kim olduğu falan. Yayıncı Kuruluş'un yayınlarını üstlendiği lig dışında federasyonların ilgilendiği bir şey de yok zaten. Alt liglerde grupların belirlenmesi, statü değişiklikleri ve benzeri gelişmelerden takımların çoğu iş olup bittikten sonra haberdar olur. Bank Asya takımları dahi - eğer lig şampiyonluğunu falan kesinleştirmediyseler - federasyonlarda muhatap bulmakta bile zorlanırlar.




Alt ligler deneme tahtasıdır, hakem denenir, statü denenir, bazı takımlar biraz itelenir, bazılarının ipi çekilir tam anlamıyla can pazarıdır. Bu başıboşluk ve saldım çayıracılık son 15 yılın acı gerçeğidir. Bir çok köklü takım bu süreçte mali sıkıntılar ve federasyonların ilgisizliği yüzünden paramparça olup amatörlere dek düştüler. Bu takımları bu hale getirenler kötü yönetimler ve başarısızlıkları olsa da Türk Futbolu'nun kimseye hesap vermek mecburiyeti olmayan özerk, hatta ülkenin kanunlarından dahi bağımsız federasyonu bunları denetlemeye tenezzül dahi etmedi. Göztepe, Adanaspor, İzmirspor, Malatyaspor gibi bir çok takım amatör bataklıklarına düştü Kocaelispor, Sakaryaspor, Balıkesirspor, Muğlaspor gibi futbolcu tarlası takımlar kaderlerine terkedildi. Bu yüzden altyapıdan doğru düzgün adam çıkaramıyoruz Milli Takım Almanya Orjinli Türk oyunculardan kurulu İstanbul Karması haline geldi.




Bütün bunların olduğu dönemlerde Federasyonlar önem sırasına göre Yayıncı Kuruluş Ligi'nin maç yayın saatleri, Hakem Kurulu işleri ve Milli Takım dengeleri dışında başka hiçbir şeye bakmadılar. Mehmet Ali Bey'in de Türkiyede oynanan diğer 4 profesyonel lig hakkında ne bir fikri ne bir vizyonu var belli ki.

"Bank Asya 1.Lig, 2. ve 3.Lig kulüplerinin temsilcileriyle buluşan TFF Başkan adayı, “Yönetim kurulumuzdan bir arkadaş sizinle ilgilenecek” dedi."

Bu demeci veren adamın yüzüne birilerinin "lütuf ettin paşam, kerem buyurdun ağam" dediğini sanmıyorum ama akıllardan geçmiştir herhalde. Anladığım kadarı ile sayın Aydınlar'a birinin Türkiye'de 4 değil 5 (yazıyla beş) profesyonel lig olduğunu söylemesi lazım. BAL (Bölgesel Amatör Ligler), kulüplerin tamamının profesyonel mukavelelerle oyuncu oynattığı, yabancı oyuncuya izin verilen, adı amatör kendi profesyonel bir ligdir ve "ortalama" 6-8 bin seyirciye oynayan, maçları bölgesel televizyonlardan naklen verilen takımlarla doludur. İşte bu 4 ligin takımlarının temsilcilerinden oluşan ayrı ayrı kurullar kurulması, bu kurullarla en az ayda 1 kez "Türk" Futbol'unun başının toplantı yapması gereklidir. Yönetimden bir arkadaş telefonlara bakacak ile olmaz o işler. ayrıca Türkiye çapında sayıları binlerle ifade edilebilen amatör kulüplerin de federasyonudur, olmalıdır.




Anlaşılan o ki; Sayın Aydınlar Aziz Yıldırım'ın bazı ihtirasları ve Yayıncı Kuruluşun hareket sahasını daha da genişletme amaçları doğrultusunda arkasından iteleniyor. Türk Futbolunun sorunları, bunlara dair çözüm önerileri ile ilgili hiçbir fikre sahip değil anlaşılan. Arkasından ağıtlar yakılan Mahmut Özgener ile Haluk Ulusoy dönemi arasında Türk Furbolu'nun altyapısı çöktü, çökertildi. Kâr amaçlı bir kuruluş olan Digiturk kendi federasyonlarını kuruyor senelerdir. Ne Milli Takım umurlarında, ne diğer liglerdeki altyapı vazifesi gören kulüpler olmasını da bekleyemeyiz zaten ancak bu federasyon işlerine bir dirlik düzen verilsin artık. kamuyu bu kadar ilgilendiren bir kurum, haksız rakabet yasalarına konu olabilecek ihlallerin odağı ve bir şirketin oyuncağı olmaktan kurtarılmalıdır.



Son Söz: Türk Milli Futbol Takımı 7.liği gördüğü FIFA Sıralamasında 30. artık.

1 yorum:

  1. acayip saçma salak bir haber.gerçeklerle hiçbir alaakası yok .şunu en kısa zamanda silin de bari daha fazla rezil olmayın...........

    YanıtlaSil