Sarkis Bey Adası - Spor Türk

Spor Türk

İyi oyun, iyi haber

Breaking

13 Temmuz 2011 Çarşamba

Sarkis Bey Adası



Bugün Galatasaray Adası diye bilinen Kuruçeşme açığındaki bu ada 1872 yılında ünlü saray mimarı Sarkis Balyan'a üstün hizmetlerinden dolayı Sultan Abdülaziz tarafından hediye edildi. 4017 metrekarelik bu ada üzerinde 3 katlı bir köşk inşa eden Balyan hayata veda ettiği 1899'a kadar burada ikamet etti. Ada bu dönemlerde Sarkis Bey Adası diye anıldı. Gene bu periyotta Balyan ailesinin misafiri olarak adada kalan ünlü ressam Ayvazovski eserlerinin neredeyse tamamını bu adada vermiştir.


1899'da Sarkis Balyan vefat edince, adanın bir kısmı varislerine bir kısmı da devlet hazinesine geçti. 1. Dünya Savaşı’ndan sonra Sarkis Bey’in varisleri adayı ‘Şirketi Hayriye Vapur İşletmesine’ kiraya verdi. Vapur İşletmeleri de burayı uzun yıllar kömür deposu olarak kullandı. Balyan'ın sağlığında “Cennet Köşesi” olarak bilinen ada varisleri zamanında adeta harabeye döndü.




1957 yılına gelindiğinde adanın kalan kısmı da kamulaştırılarak spor tesisi olması kaydıyla Galatasaray Kulübüne, 150 Lira gibi sembolik bir bedelle verildi. O dönemden bu yana da Galatasaray adası olarak anılmaktadır.

2 yorum:

  1. bunların bedavaya getirmediği bir şey var mı?

    YanıtlaSil
  2. milletin malını hacılayıp, gece kulübüne kiraya vermişler yani... aferin onlara.

    YanıtlaSil